Wednesday, December 29, 2010

duet!!!


ha..kalo korang nk tau..ni la bnde tersembunyi kat duit kita..
check it out!!





not RM50 lg cantik..tp xade waktu tu. hehehe..

Sunday, December 19, 2010

ME..

org len x mcm ni pon..

die berkata..

I AM FOR WHAT I AM!!


Monday, December 13, 2010

uhh..

dlm beberapa hari dok umah ni... bgun tgahri..mkn. tgok tv.. online.. tertido..

bgun da ptg.. mndi..masak2..mkn..tgok.. tdo..

woo..ari2 bnde same??

senggugut mengganggu gugat perasaan aku..

asik nk mrah je..

aish..

skit nye prot~~

Monday, December 6, 2010

bila terasa rindu..

peh..tingat plak lagu dafi...yang baeekk punyeee..

tjuk die bila terasa rindu..

uhuhu...

rindu la kat pendi..

dok jauh2 ni kan..pndai plak die bsayang2 ngan aku..

xbole blaa.."shayang"

ehehe...

miss u a lot..

damn much..

Friday, December 3, 2010

minyak oh minyak~

haa???
yupp..mnyak nek arga lgi~

ron 95 jd RM1.90, naik 5 sen.
ron 97, dari RM2.15 seliter. Naik 15 sen, harga baru RM 2.30.

sume org dok kecoh2 skang.. sume nak mnunding jari ke arah sesuatu pihak, seolah-olah kenaikan harga ni memang dirancang.. come on la malaysian.. fuel ni sume org gune la.. 1 dunia gune bnde ni.. dr nk grakkan kereta kite smpai la skcik2 bnde yg diperbuat dr petroleum ni, sperti, beg plastik kite tu.. unsur petroleum pon ade dlm tu. ak geram nk slahkan government.
org2 tu da pnat da pkir ape yg terbaik ntok die punye ctizen..tp ade lg yg x appreciate.,

so.jgn nk slah kan sape2 dlm hal kenaikan harga ni.. ia terdorong dari keadaan ekonomi semasa.
sume org tahu kan, yg USA pegang lg ekonomi dunia.
kalo x nak arga brag ni dipengaruhi lg oleh org USA ni. why not org yg ckap je pandai tu, figure out something yg bole mbuatkan ekonomi dunia ni x lg dipegang oleh Amerika.

x gitu??

Wednesday, December 1, 2010

suddenly..

suddenly..BAMMMM!!!!

i hv to stop my damn sulking..

when my eyes meet in his message..*this is me..if u cant hold it,,up to u.*

once again..

surrender~

and sleeps with some kind of ~sigh~

okey..okey..

am i too *mengada2?*

let it go...

it will get better in time..

merajuk..

shit!

hah..xtau da nk kate cmane..adesss..

kite nak majuk ni..kot2 la die nk pjuk ke..

ni..sory pon..sekali je..

*sori la*

come on la..tu je?? lepas tu xde dah???

da cmne ak nk majuk dgn die lame? nk marah2 die lme? pastu..

*da la malas nak gado2*

bkn nk gadoh pon..

tu..pasaan aku bile aku sakit ati la~

sigh~

mnangis lime menet..dpan sink..lega la..

pastu bile org tnye ak..mne die..

stat balik air mata aku..

ak pompuan..yg x dpt lg dr mane2 laki yg pnah aku jmpe.. 1 proses yg dnamakan pujuk..

em..kang kate mgade2 plak..

kamon la..bnde tu natural la.. normal for a girl~!!!

yes..its true when blog is said a place to spoke what's in our heart that is unspoken!!!





petang yg sejuk..

sambil dgor lagu please2 by alif satar, *ye ke tajuk die gtu?*
ak tlis blog ni..
skang dok ujan jeee...
aku nk g tgok monsoon cup laaa...hoo...
tolong laaaa....sok..aku akn usahakan supya tercapai hasrat aku ni..
mlm ni men badminton lg..
yeah~~~

Tuesday, November 23, 2010

bosan

ujan..

mls nk study..

hoho..

td paper boleh jwab..

dan skarang tgah tggu movie abes donlod..

bosan btol~~

Thursday, November 11, 2010

kiss..muaahxxx~~ by laura shaefer

Think you know a thing or two about kissing? You probably do. But the facts below are so off the beaten path, we’ll bet you don’t know them all — and they could come in handy. Not only could they provide some steamy “Did you know…?” small talk, but they’ll help you see all the benefits a satisfying liplock can bring into your life.
Happy smooching!

1. Two out of every three couples turn their heads to the right when they kiss.

2. A simple peck uses two muscles; a passionate kiss, on the other hand, uses all 34 muscles in your face. Now that’s a rigorous workout!

3. Like fingerprints or snowflakes, no two lip impressions are alike.

4. Kissing is good for what ails you. Research shows that the act of smooching improves our skin, helps circulation, prevents tooth decay, and can even relieve headaches.

5. The average person spends 336 hours of his or her life kissing.

6. Ever wonder how an “X” came to represent a kiss? Starting in the Middle Ages, people who could not read used an X as a signature. They would kiss this mark as a sign of sincerity. Eventually, the X came to represent the kiss itself.

7. Talk about a rush! Kissing releases the same neurotransmitters in our brains as parachuting, bungee jumping, and running.

8. The average woman kisses 29 men before she gets married.
[ da bpe org ek aku buat? hahahhaha~~~]

9. Men who kiss their partners before leaving for work average higher incomes than those who don’t.

10. The longest kiss in movie history was between Jane Wyman and Regis Tommey in the 1941 film, You’re in the Army Now. It lasted 3 minutes and 5 seconds. So if you’ve beaten that record, it’s time to celebrate!


Sunday, November 7, 2010

wwwaaahhhh~~~

td nk g anto poster kat mr sulaiman..
ari ujan..tgan sebelah pegang poster..
oleh kerane tgan sebelah lg ade jari yg luke..



pendi pkaikan helmet kat aku...
hahahahahaha..~~~

tp helmet tu senget~~~

hehehehe...

Saturday, November 6, 2010

when?

bile?????

Friday, November 5, 2010

go to hell with that things!

hah!!
this nite,,i was inspired by my friend..
oh GOD..thanks for make us being friends..

after telling him all the thing jumping in my head
finally he said..
'ko x pyh care la pasal org len.ko care ke bf ko je..ke hbungan ko.lantak la die c2.. x salah ko jd selfish skit..sebb ko nk bhagie tu mlik ko'

hahahahha....

from now on..

im not going to think about anyone else happiness anymore!!

im not going to care about what u felt!

im not going to surrender my love bcause of your not good result in your whatever test!

im not going to give him to you or evrybody else just bcoz i feel pity on u!

im not going to think of it anymore!

im going to hold what ive got!

i will be a very damn fucking selfish for my OWN happines!

get ur life back on your OWN!

over my DEAD body to get him back!

hah!
puas ati aku!!

ak yg bersalah??

em..
living in guilt is not an noble achievement in my life..

if u still need him, then why do u let him go??




cargo overload detector~

ktorg kelmarin ade pameran..
kene display projek ktorg..
hohoho...projek x sberape..tp bole la..
ad jgak la yg kagum..

hu...ni gmbo projek ktorg dalam akuarium...ibaratnye atas air le..
ni..dari tepi.. box itam tu mcm kapal.. bile air kne wayar tu, (sensor la lbih kurg), buzzer tu akn bunyi..
ha..ni la bnde yg ktorg dok buat pning2...
mber grup aku~ riri..pendi..yanti..
sory xde gmbo..
sekian..

Monday, November 1, 2010

too much things~

bile dok sorg. ak slalu tpikir..
am i the right person for him?

sometimes..
ak rase..die mgkin lebih bagus bile die dgn ex die..

sebab..
ak slalu buat die tggu aku bile nk g kelas..
ak slalu buat die susah hati..
ak slalu buat die serabot dgn perangai ak yg kdg2 agak menyerabutkan..
ak slalu lupe yg die kne jgak spend time dgn kwan2 n fmily die..
ak

tp..
die cpat lupe sume bnde yg ak srabotkan die..

ktorg cepat baik balik bile gadoh..
kalo die marah die akan gune panggilan yg ak x suke..

tp..
ak x kesah..
sebab..
ak memang syg die~


mohd affendie mohd noor~
syg awak!!
heheeh~

BUAT PEDOMAN BERSAMA.


Jika kamu memancing ikan.... Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu.... Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.... Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga ......... Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang... Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja.... Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu....

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu.... Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang.... Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya.... Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa.... Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya. Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.. Terlalu ingin mengejar kelezatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU... Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang ain Kamu juga yang akan MENYESAL....

Sunday, October 31, 2010

1. name one person who made you laugh last night.
mohd affendie mohd noor lah..amek aku dr stesen bus..bekpes kat mcd.. smbil tgok bola!!~~~ such a pleasent time there..
2. what were you doing 1 hour ago?
bkk fb..chat dgn long.. berak 2x... dan ati brapi bile ade yg marah aku lmbt trun sbb ak berak..

3. what was the last thing you said out loud?
g libry..kat kak syu..huhu"

4. where's the next place you're going to go?
kedai mkan kot...

5. what was the last thing you paid for?
bekfes @ mcd..
6. where were you last night?
dlm bus..dtg kt..

7. what's the best ice cream flavor?
drumstick..choc.. em..no..no..
cornetto strawberry..

8. do you wanna cut your hair?
baru potong..
msti la nak..trim skit2..

9. do you love to melatah?
owh~tidak....

10. if that so (melatah), what will you said out loud?
pocot!...

11. what does the last text message you receive say?
kat b1, sent by pendi syg..

12. will you get married in future?
sape x nak kawen tu gila la..
13. do you chew on your straw?
sometimes.....

14. do you make up you own words?
haaa~~?

15. is there anyone you like / love right now?
yah..sebelah aku ni..
walo bgaimne pon aku sakit ati dgn die..
ak SAYANG die~

Tuesday, October 26, 2010

windows~!!

A blonde walked into a store to buy curtains.

She went up to the salesman and said, "I want those pink curtains to fit my computer screen.

The salesman mentioned, "Computers don't need curtains."

The blonde said, "Hellooo…. I have windows!"

Monday, October 25, 2010

Amaran pd Kaum Hawa

Kesah ini betul2 terjadi kat Penang

Ingat lagi tak dgn kes Ms Canny Ong yang dirogol dan dibunuh??

Kisah nya..ada seorang perempuan ni berhenti dekat stesen gas "pay-at-the-pump" untuk isi minyak..sebaik saja dia siap isi minyak tu dan nak beredar,seorang pekerja kat situ buat pngumuman yang kad kredit perempuan ni ada problem sikit..pekerja tu suruh perempuan ni masuk ke dalam untuk bayar..tapi perempuan ni confused la sebab transaksi menunjukkan yang pembayaran kad kredit dia diluluskan dan tak ada masaalah apa2 pun.. so perempuan tu bagitau la pekerja tu dan dia pun bersedia nak beredar ke kereta dia balik..tapi pekerja tu tetap bertegas dan suruh dia masuk dalam..perempuan tu pun decided untuk masuk ke dalam...sebaik aje dia masuk kat dalam..dia mula marah kat pekerja tu..

lalu pekerja tu suruh dia bertenang dan bagitau hal sebenarnya.. .nak tau apa?

sebenarnya masa perempuan tu dok isi minyak,pekerja tu nampak ada laki menyelinap kat belakang kereta perempuan tu dan pekerja tu dah pun telepon polis..

perempuan tu pun apalagi, takut la..dia pun try intai dan dia nampak pintu kereta dia terbuka dan lelaki tu keluar dari kereta dia..

Sekarang ni..ada laporan yg mengatakan yg sekang ni ada gang yang amik body part orang pompuan..salah satu cara diorang adalah dgn menyelinap masuk kereta ornag perempuan masa perempuan tu tengah pump gas atau beli barang kat kedai TGH2 MLAM!!

kemudian,dia orang akan potong kaki perempuan tu untuk memudahkan diorang culik dan bunuh perempuan tu..

satu cara lagi pulak,dia orang akan masuk kedalam kereta yg tak ada orang dan tak berkunci kemudian culik perempuan tu dan bunuh dia orang.

Semalam pun ada Crime Investigation di Astro menceritakan kes yg sama di Hong Kong . Tapi perlakunya adalah pemandu teksi yang mengambil penumpang perempuan selepas lepas tengan malam. Memang ngeri.

Sila panjangkan email ini pada sesiapa yg anda kenali.

Bagi kaum perempuan elakkan keluar bersaorangan diwaktu malam.


Thursday, October 21, 2010

KISAH AMING GI SEJID.

Ayoh ye kate doh tok bolih ikut. Ye nok ikut gok . Pah tu dalang sejid wat bising. Ye berembah ngan abang dia. Bising Bango. Ayoh dia hok tengah mayang ni nok maroh dok tau ahh. Geletik tangang rasa nok bui penampor sutir. Orang laing kiri kanang dalang sof mok’o rase gitu jugak, mesti dok kusuk semayang. Kalu ye maghi dekat, bulih junga tangang, belang-belang bace fatehoh, mesti kena keppok pale, baru ye bulih dudok diang. Base anok dok rajing mari sejid, ye ingat sejid ning macang padang tepat maing. Ye berembah, ye berembah jugak nge abang dia. Nok buwak gane , budok dua taung , dok tahu ke mende. Orang paka baju melayu nok gi sejid, ye derah-derah gi ambek baju retek dalang robok. Tak dok pioh, ye buke abih sorok dalang rumah cari pioh, bulih ke dia pioh besar, paka jugak, paka jugak walaupung dok lekat di pale. Tengelang separuh dahi napok butir mate je dua butir, kelit-kelit. Ayoh ye kate “Aming doh ayoh gi ahhh, kek gi aming bising, dok dudok diang, kaca orang mayang”. Panda ye jawak “Aming uduk je, Aming diang je, Aming mayang nge ayoh”. Uhh, jawak bukang maing juruh. Ayoh dia pong ajoklah, nok try ,bulih ke dok dia duduk molek-molek mase orang semayang jumaat. Kalu dok ajok kang ye nangis guling hanyar depang mok dia, sapa orang abih mayang. Rohoklah mok dia nok suruh senyap kekgi.

Mase khetbah tu ye start doh, iyah-iyah ye fire ke abang dia. Abang ye senyak je, dok layang. Ayoh ye keling-keling dari jauh, pah tu cerelong ngan wat mulut cettum gitu. Marohlah tu .Ye senyak kejap. Pah tu ye segok-segok pulak abang dia, iyah-iyah, koya jadi ultrameng lawang raksakse. Ayoh ye cerelong lagi, ambek jari tunjuk bubuh dekat nge bibir, wat gerok kiri kanang. Perit meto , takutlah tu konong. Derah-derah ye gi duduk bira abang dia, terkising-kising senyung. Dok dan dua minit ye segok pulak abang dia, maing pogong-pogong pulak, iyah-iyah..

Ayoh dia buat isyarat ke abang dia ,suruh maghi dekat. Ayoh dia bisik “koho teruk adik mung ning, mung ajok adik mung gi blakang, tepat orang buh lipar nung, mung layang ye berembah, kot panda ye ah nok begocoh ke, nak berguling ke, nok teranding di dinding ke.Dok bolih jadi gining, ye kaca orang nok mayang kekgi.” Abang dia ajoklah gi blakang. Ye pong derah-derah ikut.

Amanglah sementor. Bulihlah dengar khetbah molek skit. Tok imang perabih khetbah dia, pas tu sedia nok semayang. Pah takbir je , bace patehoh, eh-eh tubik mari duane dok tahu, ye mari pulok nge abang dia. Duk selit celoh sof. Ye akat takbir jugak pah tu wat mulut bebet-bebet, pecih-pecih, pecih-pecih bunyi, bace mende dok tau. Ekseng je lebih.Mase abang dia sujud ye buwak pulok, tengok molek ngat abang dia sujud, kabat lallu atah blakang wat macang kuda. Keduk-keduk , bising bango. Mase abang dia duduk , ye pelok tekok abang dia , lepah tunju dua tige butir, debih-debih bunying. Gitulah sapa orang abih semayang.

Lepah bagi salang, kiri dan kanang, ayoh dia cerrelong slalu, bulat gete mate dia macang nok sembul , maroh tahap gajah naik minyok. Ye kejut ke mate sembul ayoh dia , Ye lari gi nusuk blakang abang dia, tahu nye saloh sebab ayoh ye pesang benor doh jangang wat bising dalang sejid. Ayoh dia saoung slow-slow “Sape maing masae mayang takdi hahhh ?”. Dalang takut-takut dia jawak “Bukang Aming”. Kebetulang tok imang tengah bace doa lepah mayang, tok makmung pulak jawak rama – rama “Aminggggg”. Ye kejut , watpe semua orang kata Aming. Ayoh dia kate lagi “Sape bising bango main gocoh dalang sejid hahhh” . Tok Imang bace doa .Makmung jawab aminggggg. Ye pucat lesi doh muke, ye jawak “Bukang Amingggggg, bukang Amingggg.. muke paling kiri kanang tengok ke makmung, mintak kasihang belas. Abang dia doh dok tahan suke tengok keaadaang dia hok pucat lesi. Ayoh dia wat lolok tanye lagi “ sape hok maing berembah dalang sejid ahhhh?”. Tok Imang perabih doanya, hok akhir dia kate “Ya Rabbal Alaminnnnnn”, kuat skit dari biase. Makmung-makmung sume pakat perabih amingkan doa tok imang, kate kuat skit dari biase “Amin Ya Rabbal Alamin”. Ye kejut hanyar. Bukang Aming, Bukang Aming, selok ye nangis takutan. Makmung sume tengok ke dia . Derah-derah Ye gi jerba ke ayoh dia. Reboh nungging ayoh dia sapa sellok kaing-kaing. Abang dia dok tahan, suke sampai guling bating depang sof.


credit to ust faizul faizi...

Saturday, October 9, 2010

semak btol..

kad cimb rosak..
xbole bwk kuar duet..
cmane nak mkan..
cmne nak topup..
ak nk g bank sok..
cmane nak cntact org nk pnjam moto..
mcm mane~~~

xtau ape yg aku rase..
soklan x bole buat..
adeeeeeiii..

bile semak2 srabot sakit ati ni..mule la nak maki sume org..
haila~~~
sua rasa..
it is end already..
x smpat nk g..
tp xpe..
ujong mnggu ni nak g double trouble..
mama ajak..
yeah!!

Monday, October 4, 2010

karok vs ujan~






oleh sebab bli katak..aritu pon ujan..
ktorg g karok pon dlm ujan la..
hoho..
ni gmbo mse ktorg bteduh kat jmbatan tu...


frOGieee~~!!



saye da dpt teddy bear!!
em..x la teddy ber, tp teddy frog..
hehehe..bessaaaa..
hehehe..ingt kan die nk beli yg kecik tu je..
dapt yg besa plak..
lenguh jge tgan ni mmgang..sbb g tmpat beli tu naek moto...
pastu singgah umah lcturer sbb ade open house..
segannye..



time kaseh ye syg..
len kali beli lg~!!!


sAYAng aWAk!!!!

Thursday, September 30, 2010


nak...


Thursday, September 23, 2010

aku smgat ke?
org len x nk bt asgmnet?
atau pon sok mmg bkn tarikh present?

mgantok..xpela...
jgn tdo lg...try je bt sparuh dlu...
mne le tau tbe2 sok kne present kan..
bt je la sorg..
dpt phale sket kot..
heheheheeh~~

Wednesday, September 22, 2010

oi!~

selamat ari raye sume!!!!!
walopon lmbt kan..heheheheh~!!

raye ak ok la..mcm bese..dpt duet rye..mkn bnyak,,gemok..
dan skang ni..da naik bdn..heheheh..

td g hock kee seng..try penimbang kat situ..brat aku same je.
ke pnimbag tu rosak?
hahahah~~

so,cmne nak kurus neh..nk dpt suar baru ni..adeh..tp sz nye kcik sgt~
cmne nak kurus..drastik je..
hehehhe..

emm..laptop ak rosak..
sbb ade virus kot..
google chrome aku pon x bole open, mozilla, avg..
adehh..

so, conclusion nye.sok aku nk anto laptop aku kat Pusat Teknologi Maklumat bwh library umt,
nk soh die rawat laptop aku..
hehehhe..

fendi~~~mis u much!!!!

Monday, August 30, 2010

xtahu nk ltak tjuk ape..

pakai la sume yg org bg..
spender, baju,kopiah,songkok, ape lg...
pki la..time da xde ape2 bru nk pki..
pki dpan aku..
bole plak tjumpa bnde alah tu..
nk je aku cmpak td..
>sabo la sha...kejam sgt tu...

xphm2 lg ke kalo pompuan ni rs mcm ne kalo pki bnde yg org len bg.,
tu pon susah..

sebenarnye..
ape yg jd kat aku dlm dua tiga ari ni?

bosan?
>maybe bole djadikan alasan..ala..ko bole kan g tgok tv kat bwh tu..
sunyi?
>pesal plak? ari2 die dtg..sunyi lg? ko ni bodo la..suro la die dok lame skit...
>die penat..
sakit ati?
>bkpe? sebb yg ats tu ke?
>atau pon pasal x dpt buke sme ari2 even kite bharap sgt aritu kite dpt buke sme?
>rumah da msak kan...biar la die balik umah..umah die dekat..lgpon mak die msk sedap..
jeles?
>ko jeles apesal..
>ye la...pakai menatang tu buat pe..
atau pon...
PMS?

ahaha..well its nature call la kalo pms kan..

x sume kite bole dpt...sometimes kn gak sacrifice..sbb org len pon nak gak dpt ape yg die nak. *pening*
aila~~
berblah bagi antara kepuasan kite atau pon kegembiraan die..
akhirnye...
final decision: biar la aku x pueh..

p/s: korg bce kat ats tu, ko bygkan yg mcm dlm cite katon tu..yg ade setan satu kat bahu kiri die..yg sblah lg angel...
hahaha..

Saturday, August 21, 2010

karangan bdak yg penuh dgan imaginasi~

Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku.Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paiptidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya bersarapandengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas ituemak saya mengajak saya menemaninya ke pasar.

Tetapi saya tidak mahu. Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengangarfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya. Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang. Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit "Adoi!".

Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula.Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya. Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya. Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu. Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri.

Feri itu terbelah dua. Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati. Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori. Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia. lori itu bertukar menjadi robot Transformer. Mereka bergaduh di udara. Emak saya tidak puas hati. Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di Genting Highlands dan terus ke tempat kemalangan.

Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu. Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah. Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu. Dia meminta maaf dari emak saya. Dia menghulurkan tangan ingin bersalam. Tetapi emak saya masih marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter. Pemandu lori itu menjerit "Adoi..!" dan jatuh ke bumi.Emak saya menghantar helikopter itu ke Genting Highlands. Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris. Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih. Lalu pemandu lori itu mati.Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai. Dia membuat laporan ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu. Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati. Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi.Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati. Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang akan mati. Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati. Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah. Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati.Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.

Monday, August 16, 2010

adab berpuasa..

1. Menjaga lidah daripada berdusta, mengumpat dan mencampuri urusan orang lain yang tiada kena-mengena dengannya;

2. Memelihara mata dan telinga daripada melihat dan mendengar perkara yang dilarang oleh syarak dan yang sia-sia;

3. Mengawal perut daripada merasai makanan dan minuman yang haram atau yang mengandungi unsur syubhat terutama ketika berbuka dan berusaha sedaya mungkin untuk menghasilkan pemakanan yang halal lagi bersih.

Ulama silam pernah berpesan: “Apabila kamu berpuasa maka perhatikanlah apa yang akan dijadikan makanan berbukamu dan di manakah kamu akan berbuka?” Ia adalah panduan yang terbaik bagi mengawasi diri daripada terjebak dengan unsur-unsur makanan yang tidak halal;

4. Berusaha menjaga kesemua pancaindera dan anggota tubuh badan daripada mendekati atau melakukan maksiat dan perkara yang sia-sia. Dengan demikian ibadah puasanya akan suci dan sempurna. Terdapat ramai yang memenatkan diri dengan berlapar dan berdahaga, membiarkan diri terdorong kepada perlakuan dosa dan noda, kerana itu puasanya rosak binasa dan keletihannya tidaklah berbaloi sebagaimana maksud sabda Rasulullah s.a.w.: Ramai yang berpuasa tidak mendapat ganjaran daripada puasanya melainkan lapar dan dahaga. (Riwayat an-Nasaei)

Meninggalkan maksiat menjadi kewajipan kepada seluruh orang Islam sama ada mereka sedang berpuasa atau tidak. Apatah lagi bagi yang berpuasa, ia lebih dituntut dan diwajibkan. Sabda Rasulullah, Puasa itu adalah ‘perisai', sekiranya seseorang daripada kalangan kamu sedang berpuasa janganlah dia bercakap kotor, melakukan keburukan dan berbuat bodoh. Jika ada orang lain yang mengejinya atau cuba memeranginya maka hendaklah dia katakan kepada orang itu: “Saya sedang berpuasa.” (Riwayat Bukhari dan Muslim);

5. Jangan membanyakkan tidur pada siang harinya dan makan pada malamnya, bahkan bersederhanalah pada kedua-duanya bagi menyelami kejerihan lapar dan dahaga. Dengan demikian sanubarinya terkawal, keinginan nafsunya kurang dan hatinya ceria. Itulah rahsia dan intipati puasa yang perlu dicapai;

6. Jauhkan diri daripada mengikut dorongan nafsu ketika berbuka dengan beraneka jenis makanan yang lazat-lazat. Sebaik-baiknya adat makannya sama sahaja pada bulan puasa dan bulan-bulan yang lain. Penggemblengan diri dalam mengurangkan tuntutan jasmani dan keinginan perasaan memberikan kesan yang positif terhadap kecerahan hati nurani yang amat dituntut terutama pada bulan Ramadan.

7. Tidak menyibukkan diri dengan urusan duniawi pada bulan Ramadan, bahkan mengambil kesempatan bagi beribadat kepada Allah dan mengingati-Nya sebaik mungkin. Justeru, dia tidak melakukan perkara duniawi melainkan sekadar keperluan hariannya atau kepada mereka yang berada di bawah tanggungannya. Demikian yang selayaknya dilakukan pada bulan Ramadhan yang mulia ini sama seperti pada hari Jumaat yang sepatutnya dikhususkan bagi amalan akhirat;

8. Mempraktikkan amalan sunah seperti segera berbuka apabila masuk waktunya, berbuka dengan buah tamar (kurma) dan jika ia tiada memadailah dengan segelas air serta melambatkan makan sahur.

Nabi s.a.w. berbuka dahulu sebelum Baginda mengerjakan solat Maghrib. Sabda baginda: Umatku sentiasa berada dalam keadaan baik (berkat) selama mana mereka mempercepatkan berbuka (apabila masuk waktunya) dan melambatkan makan sahur. (Riwayat Bukhari dan Muslim);

9. Menyediakan makanan berbuka kepada orang yang berpuasa sekalipun dengan beberapa biji tamar atau segelas air. Sabda baginda s.a.w.: Sesiapa yang menyediakan makanan berbuka bagi orang yang berpuasa baginya ganjaran seumpama pahala orang yang berpuasa tanpa mengurangi sedikitpun pahalanya (orang yang berpuasa). (Riwayat al-Baihaqi dan Ibnu Khuzaimah)

10. Memenuhi malamnya dengan amalan sunat seperti solat terawih, witir dan sebagainya. Adalah dinasihatkan kepada para imam supaya tidak mempercepatkan solat terawihnya seperti mana amalan kebiasaan di masjid dan surau.

kelebihan bulan Ramadhan..

dalam bulan RAMADHAN al MUBARAK ni..bnyak kelebihan2 yg mgkin ade yg kte tahu, ade yg kte x tahu..so.. meh.kte share sme2 info ni..

1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-

4. Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Sembahyang yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar). Telah berkata Abu Hurairah : Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: Wahai Rasulullah! adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah? Baginda S.A.W bersabda : Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah(Islam).-Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim, dan Baihaqi-

5. Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. -Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi

hepi a month lovey2..


susah btol la nk dpt die dlu.. sbb org pnye. n now, he's mine already.. arini da genap da sebulan ktorg officially coupled. (to be exactly 18hb br la genap). tp ape aku kesah, sbb bile die ajak aku kapel pon aku da rse mcm tu even aku x bg jwpn lg..

emm..sonok x tkire wktu tu. hehe..bes woo..tp aku da lupe la cr nak couple.. sory syg, kalo ade terkasar2 bhasa n perbuatan. die kate aku da brubah..jd kurang caring kat die..hohoho.. em..i think there's nothing changing. ye la kan..kite mmg x rse ape2.. die nmpak la ape yg brubah..hee~

selama sebulan ni, aku da detect da perangai die..yg kdg2 amat la comel dan kdg2 bole jd bnd yg menjengkelkan..hahah..

>die ade scent yg bes..and i like his scent linger on me..
>pemarah...bile die lapar..
>x suke tggu2 org..
emm,,ade skali tu, ptg tu die nk g futsal, aku tlmbat trun,bole plak die nk blik umah die..aduh..kalo dekat x pe gak..
>suke mrumitkan keadaan yg simpe
>sdaya upaya mbuatkan aku gmbira even aku slalu buat perangai..hoho..
>lawak..ade je something yg die nk bt bnde tu jd kelakar..
>otak usahawan
>nak aku kurus sbb die nk bg suar..
>suke bt muka comel yg mbuatkan aku x bole resist die..
>bole jd kwan, abg, n kekasih bile2 mse..
>loyal kat kwan2 die..
- da lme x kontek pon. bole lg g jmpe kat bazaar rmadhan..

ini je serba sedikit pasal die..hehehe..aku x bole pk lg sbb mata mgantok,tdo lmbat, preparation ntok test td..

ntok si die, sy syg awak bnyak sgt. lebih dr ape yg awak rase n tahu, dr sblom lg kite kapel.
i hope that this will be last forever ever ever n ever..eheh~ thanx for all the sweet time we spent together dlm mse sbulan ni..

hepi a month lovey2 honey!!

syg awak!!!!!!

Friday, August 13, 2010

just a little to not over HIM!!???

i believe that everyone has their unforgettable first love, no matter in what age they experienced. usually we hope that something that we hold lasts for forever..but things getting upside down and you have to let the love goes. well, first love is very hard to forget as the boy or girl has thought you the meaning of love. and you even planning your future with him. loads of jokes, and sweet memories of the times you spent together.
now that's over and you are scared that you will never be able to find someone to replace him. don't be silly!!! there's a lot of people out there still waiting for your precious love and will appreciate you thousand times than the brat!!
well...for those who are still not over it, here are some tips for you..

1. cut off all your communication with you ex..
- don't ever contact him by any means of communication!! i know it is a lil bit hard..but you have to!!
2. do not remember all the sweet times you spend together..
- you must think what did u hate about him the most. Think about all the pain he caused you.
3. cry..
- it can help you calm and letting go all of the burden.
4. dont sit alone
- get along with you friends and explore the world with them.
5. do not ask your friends about him anymore
6. hit 'em up with your style!
- get new haircut!! get new outfit from the store and the latest fashion on your body. prove them you are HOT and can attract anyone BETTER than him!!
7. do not be a moron to think that u cant love somebody else like you love him..
8. avoid saying or thinking that u'll never forget about him. as long as you bear it in mind, this will NOT OVER!!!
9. If you know their passwords to their email/Myspace/Facebook/etc., resist the temptation to go into their accounts.


and lastly..

NEVER CRY FOR THOSE WHO ARE NOT CRYING FOR YOU

GOOD LUCK!!


Tuesday, August 10, 2010

feeling like this today?


rase mc ni x arini?? nk melepek je ats tilam..? mklumlah first day pose.. haha..sonok jgk kalo dpt juin die ni..

ice island..



gambar di atas adalah imej satelite dr 1 glasier di Greenland, yg dinamakan Petermann. Ia adalh 4x besar daripada saiz Manhattan (sz manhattan=87.5km2). pergh besor gile.. drb le dgn 4. saintis kate, mybe ini adalah salah satu pecahan glasier yg terbesar dlm sejarah. menurut Andreas Muncheow, seorg saintis kat Universiti Delaware, ais ni mmpu mnyalurkan air selama 120hr kepada rkyat US.
seperti glasier lain..petermann ni da mule mncair sejk bbrapa thun dulu..
so...ini mgkin salah satu kesan drpada global warming.. skarang ni suhu bumi pun da semakin tggi dr thun2 dlu.. so, marile kte sme2 kurg kan penggunaan barg2 yg bole mningkatkan lg suhu bumi ni. tnam la pkok bnyak.. then yg penting..recycle!!

reference..National Geographic website. ice island breaks off greenland, bigger than manhattan by Cristine Dell'Amore.

Sunday, August 8, 2010

test..then new achievment..

ari ni dpt markah tes navigation by CAPT APANDI..hohohohoh.. aku dpt 66 je..adus.. 4 lg nak g ke 70% nk pass COC.. die kate nk buat retest.. hu..bnde tu da la bnyak calculation.. slah north ke west ke, da salah 1 soklan sume.. mnakutkan..
ade jgk yg fail..xpe..cube lg!!
new achivement aku..haha..tgok la blog ni..da jd mcm blog girly2.. and aku da pndi buat mnatang header kat ats ni.. sume ni diilhamkan lepas aku tgok blog KAK SHA..heheh.. amek nekground ni dr dotty dot dot background kot..

cntik x??

Friday, August 6, 2010

kasih sayang.,~

pada suatu hari d suatu sekolah, seorg murid bertanya pada guru, ketika guru itu sedang mengajar tentang kasih sayang.


"cikgu, mcm mana kita nak plih seseorg yang terbaik sbg seseorg yg kite syg? Mcm mana juga kasih syg tu nak berkekalan?"

lalu cikgu tu menjawab, "ok, kamu ikut ape yg ckgu suruh. kau pergi kepadang da n berjalan ats rumout smbil memandang rumput depan kamu. Pilih yg paling cntik tanpa menoleh kebelakang lagi walau sekali. lepas tu, bawa rmput tu ke kelas."

Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pon di tangannye. cikgu bertanya kenapa tiada rumput yg dipilih?

pelajar menjawab, "Td masa sy berjalan, sy carilah rumput yg paling cantik. mmg ade bnyak yg cntik, maka sy pon bjalan lg ke depan, cari yg pling cntik tnpa menoleh ke belakang. tp smpai di hujung padang, sy x jmpe pon yg paling cnik. Mgkin ade yg diantara belakang tu yg cntik, tp da ckgu kate jgn menoleh ke belakang, jd tiadalh rumput yg sye petik."

"ya, itulah jawapannya. Maknenye apabila kite telah berjumpa dengan seseorang yg kite syg, jgn kite mncari yg lebih baik dari itu.kite patot menghargai org di depan kite dgn sbaik-baik nye.Jgn menoleh ke belakang lg kerna yg berlaku tetap berlaku. dan ingatlah org yg kte syg tu la org yg terbaik dan paling cantik," jwab ckgu tersebut.

so, kepada sume2 yg rase mcm menyesal ats ape yg jadi, jgn la rse mcm tu. kite da pilih yg terbaik intuk kita. dan kita lah yg terbaik ntok die..

awak..sy x mnysal pon plih awak..xpenah tlintas pon kat kpale..


sy syg awak~

Pixie Lott - 'Cry Me Out' (Official Video)



Pixie Lott - Cry Me Out lyrics | LyricsMode.com

Thursday, August 5, 2010

unpredictable and bit of disappointed~

ok.. i admit im an unpredictable people.. org yg paling kepala angin kat umah aku..
bntai je sape2 aku. even bole cubti adik aku smpi mlalak2 sebab nk tgok tv, peduli ape aku.. tv tu aku tgo dr pg.. mampos la sape nk kaco.
mlm ni teserlah lg sifat aku yg org mmg x akan phm dan aku pon smpi bile2 x phm kot.. yeah..it is UNPREDICTABLE. jap elok.. then, dalam 1 saat je aku bole jd sorg yg amat ditakuti. bnde simple je pon aku bole trase. bkn waktu2 ABC je..sume wktu bole jd gtu. slelaunye org nak kaitkn bnde ni dgn PMS,, tp aku x..setiap mse ade. evryday bole jd.. bole buat sstu yg di luar dugaan. jiwa kacau bila ade somting yg x tnteram. muka masam..ckp pon xnak..then nak buat bnde sume sorg2 aritu. bnde ni normal ke..huu~.. aku pon cuak hgk bnde ni.. aku rse la..perangai bapak aku ni aku ikot..haha..
kalo nk ckp pasal disappointed plak..emm.. bnde ni la yg mnyebbkan aku jd mcm kat ats tu. unpredictable. "die" pon kate aku mcm tu. ni nk cte pasal kuciwa. lebih tepat lg..terase.. terkilan bole kot. sedih.. then trus ilang mood aku.susah sgt ke nk bgtau yg ktorg ni in relationship. sigh~ len la kalo die tu pwe org.. xkan nk heboh2 pasal keksaih gelap. ak trase jgak.. tbe2 je rse rndah dri. ye la..xle hebat mne aku ni.. smpi aku da rse die malu bile kwan dgn aku..huhu.. aku consider la kalo die nak jg ati org len lg.. hbes kat sni ni mcm ne.. aku nk sume org tau, yg die aku pnye. n xde sape da bole kaco die lpas ni.. lantak la die nk buat pe pon.yg penting diorg2 tau yg aku die punye n die aku pnye.
ha..da bebelit da ni.. hehe.. terase woo..~ so..aku diam je la..dan protes melalui hati dan perlakuan..

....

em..aku x tau nk letak ape title tu.. so full stop je la tjuk nye.. huu~ minggu ni agak memenatkan jugak.. tdo lmbt sebb kelam kabut dgan assignment, test and so on. latest, tgah work on proposal ntok field trip. esok plak..kelas batal..hu..sonok jgak..bole tdo smpi ptg..hahaha..da kebiasaan da tu. td kuar jalan2 dgn amin n peng. g kt. meriah btol arini.. ujong mggu la katakan, then singgah kat pantai UMT sebab amin nak main buai.. emm..sian.. kecik2 dlu x bpeluang..hoho..
skang ni..idup aku mcm sonok. diserikan lg dengan org yg tsayang..hehe~ tggu le seminggu lg..cukup le ulangbulan relation ktorg.. hehe..
em..sni je kot..da x tau nk tlis ape.. c u next time...

Wednesday, July 14, 2010

nak org yg syg aku ke atau org yg aku sayang??

huh..da lme kot x online.. sebab skang aku da msuk sem baru. dapat plak asrama bapak punye tinggi.. tingkat 5 nuh.. siot.. skang plak tengah pening mne 1 aku nak buat jd kekasih hati.. nak org yg sayng aku atau org yg aku sayang. some people said, plih la org yg sayng kite tu.. lebih tjamin. wktu cuti aritu aku ade bkwan dgn sorg bdk ni.. bes la..sbb die sweet.. n now ktorg da mluahkan pasaan masing2.. die sayang aku..aku sayang die jgak.. tp, baru arini plak, kwan aku yg da lme aku tggu die, ptus dgn mwe die. so skang ni aku tgah blur, aku nk trus kan syg aku kat yg baru ni, atau aku nk plih kwan aku yg bru ptus tu.. aku sayng dua2..

Friday, July 2, 2010

buli

mesti korg ade dengo yg pasal budak MTD mati kena buli tu kan? name die Mohammad naim, 16 tahun. die buat tekan tubi selepas dusuruh oleh senior die, then tgah syok die buat punishment tu, senior die tendang perot die. die cuba untuk berdiri selepas itu, tp gagal seimbang kan baadan die, rebah then kepala terhentak ke lantai then unconcious. die di hantar ke pusat perubatan angkatan tentera sg besi, dan disahkan meninggal dunia pada 1.20 pg. ape yg sye nk ckp kat sni.. pasal hukuman yg diterima oleh sume pembuli2 arwah tu. korg setuju ke budak2 tu kene buang skolah je.. pde aku la.. bdk tu kn hukum bunuh jgak la.. walopon die tu mungkin diklasifikasikan lg sebagai juvana sebab bawah 18 taon. xkan la x pndai pk lg ape implikasi die kalo die buat mcm tu. maybe la some people bpendapat yg buli tu biase la kat boarding school kan.., tp smpi ade org mati?? tu da kne truk tu. ragging kat skola ni purpose die untok knal2 dgn senior2, mesra2 dengan jr. ni tidak..goodbye trus ke bdak tu. sian gila kat family die..msuk mtd tu aku rse mmg gila membanggakan da.. tbe2 anak jd pembunuh.. ni bukan kes yg x disengajakn, tp mmg saje je sepak perot arwah tu.. naya..
aku harap la.. ade yg bg pendapat la kat pihak2 yg berkenaan pasal kes ni.. kalo x ditegaskan lg pasal undang2.. smpi bila la bnde ni berlanjutan..