Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2010

xtahu nk ltak tjuk ape..

pakai la sume yg org bg.. spender, baju,kopiah,songkok, ape lg... pki la..time da xde ape2 bru nk pki.. pki dpan aku.. bole plak tjumpa bnde alah tu.. nk je aku cmpak td.. >sabo la sha...kejam sgt tu...
xphm2 lg ke kalo pompuan ni rs mcm ne kalo pki bnde yg org len bg., tu pon susah..
sebenarnye.. ape yg jd kat aku dlm dua tiga ari ni?
bosan? >maybe bole djadikan alasan..ala..ko bole kan g tgok tv kat bwh tu.. sunyi? >pesal plak? ari2 die dtg..sunyi lg? ko ni bodo la..suro la die dok lame skit... >die penat.. sakit ati? >bkpe? sebb yg ats tu ke? >atau pon pasal x dpt buke sme ari2 even kite bharap sgt aritu kite dpt buke sme? >rumah da msak kan...biar la die balik umah..umah die dekat..lgpon mak die msk sedap.. jeles? >ko jeles apesal.. >ye la...pakai menatang tu buat pe.. atau pon... PMS?
ahaha..well its nature call la kalo pms kan..
x sume kite bole dpt...sometimes kn gak sacrifice..sbb org len pon nak gak dpt ape yg die nak. *pening* aila~~ berblah bagi antara kepuasan kite atau pon…

karangan bdak yg penuh dgan imaginasi~

Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku.Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paiptidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya bersarapandengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas ituemak saya mengajak saya menemaninya ke pasar.Tetapi saya tidak mahu. Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengangarfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya. Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang. Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit "Adoi!".Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula.Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan …

adab berpuasa..

1. Menjaga lidah daripada berdusta, mengumpat dan mencampuri urusan orang lain yang tiada kena-mengena dengannya;2. Memelihara mata dan telinga daripada melihat dan mendengar perkara yang dilarang oleh syarak dan yang sia-sia;3. Mengawal perut daripada merasai makanan dan minuman yang haram atau yang mengandungi unsur syubhat terutama ketika berbuka dan berusaha sedaya mungkin untuk menghasilkan pemakanan yang halal lagi bersih.Ulama silam pernah berpesan: “Apabila kamu berpuasa maka perhatikanlah apa yang akan dijadikan makanan berbukamu dan di manakah kamu akan berbuka?” Ia adalah panduan yang terbaik bagi mengawasi diri daripada terjebak dengan unsur-unsur makanan yang tidak halal;4. Berusaha menjaga kesemua pancaindera dan anggota tubuh badan daripada mendekati atau melakukan maksiat dan perkara yang sia-sia. Dengan demikian ibadah puasanya akan suci dan sempurna. Terdapat ramai yang memenatkan diri dengan berlapar dan berdahaga, membiarkan diri terdorong kepada perlakuan dosa dan…

kelebihan bulan Ramadhan..

dalam bulan RAMADHAN al MUBARAK ni..bnyak kelebihan2 yg mgkin ade yg kte tahu, ade yg kte x tahu..so.. meh.kte share sme2 info ni.. 1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-4. Da…

hepi a month lovey2..

susah btol la nk dpt die dlu.. sbb org pnye. n now, he's mine already.. arini da genap da sebulan ktorg officially coupled. (to be exactly 18hb br la genap). tp ape aku kesah, sbb bile die ajak aku kapel pon aku da rse mcm tu even aku x bg jwpn lg..
emm..sonok x tkire wktu tu. hehe..bes woo..tp aku da lupe la cr nak couple.. sory syg, kalo ade terkasar2 bhasa n perbuatan. die kate aku da brubah..jd kurang caring kat die..hohoho.. em..i think there's nothing changing. ye la kan..kite mmg x rse ape2.. die nmpak la ape yg brubah..hee~
selama sebulan ni, aku da detect da perangai die..yg kdg2 amat la comel dan kdg2 bole jd bnd yg menjengkelkan..hahah..
>die ade scent yg bes..and i like his scent linger on me.. >pemarah...bile die lapar.. >x suke tggu2 org.. emm,,ade skali tu, ptg tu die nk g futsal, aku tlmbat trun,bole plak die nk blik umah die..aduh..kalo dekat x pe gak.. >suke mrumitkan keadaan yg simpe >sdaya upaya mbuatkan aku gmbira even aku slalu buat perangai..hoho…

just a little to not over HIM!!???

i believe that everyone has their unforgettable first love, no matter in what age they experienced. usually we hope that something that we hold lasts for forever..but things getting upside down and you have to let the love goes. well, first love is very hard to forget as the boy or girl has thought you the meaning of love. and you even planning your future with him. loads of jokes, and sweet memories of the times you spent together. now that's over and you are scared that you will never be able to find someone to replace him. don't be silly!!! there's a lot of people out there still waiting for your precious love and will appreciate you thousand times than the brat!! well...for those who are still not over it, here are some tips for you..
1. cut off all your communication with you ex.. - don't ever contact him by any means of communication!! i know it is a lil bit hard..but you have to!! 2. do not remember all the sweet times you spend together.. - you must think what did u…

feeling like this today?

rase mc ni x arini?? nk melepek je ats tilam..? mklumlah first day pose.. haha..sonok jgk kalo dpt juin die ni..

ice island..

gambar di atas adalah imej satelite dr 1 glasier di Greenland, yg dinamakan Petermann. Ia adalh 4x besar daripada saiz Manhattan (sz manhattan=87.5km2). pergh besor gile.. drb le dgn 4. saintis kate, mybe ini adalah salah satu pecahan glasier yg terbesar dlm sejarah. menurut Andreas Muncheow, seorg saintis kat Universiti Delaware, ais ni mmpu mnyalurkan air selama 120hr kepada rkyat US.
seperti glasier lain..petermann ni da mule mncair sejk bbrapa thun dulu..
so...ini mgkin salah satu kesan drpada global warming.. skarang ni suhu bumi pun da semakin tggi dr thun2 dlu.. so, marile kte sme2 kurg kan penggunaan barg2 yg bole mningkatkan lg suhu bumi ni. tnam la pkok bnyak.. then yg penting..recycle!!

reference..National Geographic website. ice island breaks off greenland, bigger than manhattan by Cristine Dell'Amore.

test..then new achievment..

ari ni dpt markah tes navigation by CAPT APANDI..hohohohoh.. aku dpt 66 je..adus.. 4 lg nak g ke 70% nk pass COC.. die kate nk buat retest.. hu..bnde tu da la bnyak calculation.. slah north ke west ke, da salah 1 soklan sume.. mnakutkan..
ade jgk yg fail..xpe..cube lg!!
new achivement aku..haha..tgok la blog ni..da jd mcm blog girly2.. and aku da pndi buat mnatang header kat ats ni.. sume ni diilhamkan lepas aku tgok blog KAK SHA..heheh.. amek nekground ni dr dotty dot dot background kot..

cntik x??

kasih sayang.,~

pada suatu hari d suatu sekolah, seorg murid bertanya pada guru, ketika guru itu sedang mengajar tentang kasih sayang.


"cikgu, mcm mana kita nak plih seseorg yang terbaik sbg seseorg yg kite syg? Mcm mana juga kasih syg tu nak berkekalan?"

lalu cikgu tu menjawab, "ok, kamu ikut ape yg ckgu suruh. kau pergi kepadang da n berjalan ats rumout smbil memandang rumput depan kamu. Pilih yg paling cntik tanpa menoleh kebelakang lagi walau sekali. lepas tu, bawa rmput tu ke kelas."

Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pon di tangannye. cikgu bertanya kenapa tiada rumput yg dipilih?

pelajar menjawab, "Td masa sy berjalan, sy carilah rumput yg paling cantik. mmg ade bnyak yg cntik, maka sy pon bjalan lg ke depan, cari yg pling cntik tnpa menoleh ke belakang. tp smpai di hujung padang, sy x jmpe pon yg paling cnik. Mgkin ade yg diantara belakang tu yg cntik, tp da ckgu kate jgn menoleh ke belakang, jd tiadalh rumput yg sye petik."

"ya, itula…

unpredictable and bit of disappointed~

ok.. i admit im an unpredictable people.. org yg paling kepala angin kat umah aku..
bntai je sape2 aku. even bole cubti adik aku smpi mlalak2 sebab nk tgok tv, peduli ape aku.. tv tu aku tgo dr pg.. mampos la sape nk kaco.
mlm ni teserlah lg sifat aku yg org mmg x akan phm dan aku pon smpi bile2 x phm kot.. yeah..it is UNPREDICTABLE. jap elok.. then, dalam 1 saat je aku bole jd sorg yg amat ditakuti. bnde simple je pon aku bole trase. bkn waktu2 ABC je..sume wktu bole jd gtu. slelaunye org nak kaitkn bnde ni dgn PMS,, tp aku x..setiap mse ade. evryday bole jd.. bole buat sstu yg di luar dugaan. jiwa kacau bila ade somting yg x tnteram. muka masam..ckp pon xnak..then nak buat bnde sume sorg2 aritu. bnde ni normal ke..huu~.. aku pon cuak hgk bnde ni.. aku rse la..perangai bapak aku ni aku ikot..haha..
kalo nk ckp pasal disappointed plak..emm.. bnde ni la yg mnyebbkan aku jd mcm kat ats tu. unpredictable. "die" pon kate aku mcm tu. ni nk cte pasal kuciwa. lebih tepat lg..terase.. …

....

em..aku x tau nk letak ape title tu.. so full stop je la tjuk nye.. huu~ minggu ni agak memenatkan jugak.. tdo lmbt sebb kelam kabut dgan assignment, test and so on. latest, tgah work on proposal ntok field trip. esok plak..kelas batal..hu..sonok jgak..bole tdo smpi ptg..hahaha..da kebiasaan da tu. td kuar jalan2 dgn amin n peng. g kt. meriah btol arini.. ujong mggu la katakan, then singgah kat pantai UMT sebab amin nak main buai.. emm..sian.. kecik2 dlu x bpeluang..hoho..
skang ni..idup aku mcm sonok. diserikan lg dengan org yg tsayang..hehe~ tggu le seminggu lg..cukup le ulangbulan relation ktorg.. hehe..
em..sni je kot..da x tau nk tlis ape.. c u next time...