Monday, August 30, 2010

xtahu nk ltak tjuk ape..

pakai la sume yg org bg..
spender, baju,kopiah,songkok, ape lg...
pki la..time da xde ape2 bru nk pki..
pki dpan aku..
bole plak tjumpa bnde alah tu..
nk je aku cmpak td..
>sabo la sha...kejam sgt tu...

xphm2 lg ke kalo pompuan ni rs mcm ne kalo pki bnde yg org len bg.,
tu pon susah..

sebenarnye..
ape yg jd kat aku dlm dua tiga ari ni?

bosan?
>maybe bole djadikan alasan..ala..ko bole kan g tgok tv kat bwh tu..
sunyi?
>pesal plak? ari2 die dtg..sunyi lg? ko ni bodo la..suro la die dok lame skit...
>die penat..
sakit ati?
>bkpe? sebb yg ats tu ke?
>atau pon pasal x dpt buke sme ari2 even kite bharap sgt aritu kite dpt buke sme?
>rumah da msak kan...biar la die balik umah..umah die dekat..lgpon mak die msk sedap..
jeles?
>ko jeles apesal..
>ye la...pakai menatang tu buat pe..
atau pon...
PMS?

ahaha..well its nature call la kalo pms kan..

x sume kite bole dpt...sometimes kn gak sacrifice..sbb org len pon nak gak dpt ape yg die nak. *pening*
aila~~
berblah bagi antara kepuasan kite atau pon kegembiraan die..
akhirnye...
final decision: biar la aku x pueh..

p/s: korg bce kat ats tu, ko bygkan yg mcm dlm cite katon tu..yg ade setan satu kat bahu kiri die..yg sblah lg angel...
hahaha..

Saturday, August 21, 2010

karangan bdak yg penuh dgan imaginasi~

Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku.Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paiptidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya bersarapandengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas ituemak saya mengajak saya menemaninya ke pasar.

Tetapi saya tidak mahu. Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengangarfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya. Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang. Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit "Adoi!".

Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula.Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya. Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya. Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu. Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri.

Feri itu terbelah dua. Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati. Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori. Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia. lori itu bertukar menjadi robot Transformer. Mereka bergaduh di udara. Emak saya tidak puas hati. Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di Genting Highlands dan terus ke tempat kemalangan.

Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu. Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah. Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu. Dia meminta maaf dari emak saya. Dia menghulurkan tangan ingin bersalam. Tetapi emak saya masih marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter. Pemandu lori itu menjerit "Adoi..!" dan jatuh ke bumi.Emak saya menghantar helikopter itu ke Genting Highlands. Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris. Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih. Lalu pemandu lori itu mati.Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai. Dia membuat laporan ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu. Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati. Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi.Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati. Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang akan mati. Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati. Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah. Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati.Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.

Monday, August 16, 2010

adab berpuasa..

1. Menjaga lidah daripada berdusta, mengumpat dan mencampuri urusan orang lain yang tiada kena-mengena dengannya;

2. Memelihara mata dan telinga daripada melihat dan mendengar perkara yang dilarang oleh syarak dan yang sia-sia;

3. Mengawal perut daripada merasai makanan dan minuman yang haram atau yang mengandungi unsur syubhat terutama ketika berbuka dan berusaha sedaya mungkin untuk menghasilkan pemakanan yang halal lagi bersih.

Ulama silam pernah berpesan: “Apabila kamu berpuasa maka perhatikanlah apa yang akan dijadikan makanan berbukamu dan di manakah kamu akan berbuka?” Ia adalah panduan yang terbaik bagi mengawasi diri daripada terjebak dengan unsur-unsur makanan yang tidak halal;

4. Berusaha menjaga kesemua pancaindera dan anggota tubuh badan daripada mendekati atau melakukan maksiat dan perkara yang sia-sia. Dengan demikian ibadah puasanya akan suci dan sempurna. Terdapat ramai yang memenatkan diri dengan berlapar dan berdahaga, membiarkan diri terdorong kepada perlakuan dosa dan noda, kerana itu puasanya rosak binasa dan keletihannya tidaklah berbaloi sebagaimana maksud sabda Rasulullah s.a.w.: Ramai yang berpuasa tidak mendapat ganjaran daripada puasanya melainkan lapar dan dahaga. (Riwayat an-Nasaei)

Meninggalkan maksiat menjadi kewajipan kepada seluruh orang Islam sama ada mereka sedang berpuasa atau tidak. Apatah lagi bagi yang berpuasa, ia lebih dituntut dan diwajibkan. Sabda Rasulullah, Puasa itu adalah ‘perisai', sekiranya seseorang daripada kalangan kamu sedang berpuasa janganlah dia bercakap kotor, melakukan keburukan dan berbuat bodoh. Jika ada orang lain yang mengejinya atau cuba memeranginya maka hendaklah dia katakan kepada orang itu: “Saya sedang berpuasa.” (Riwayat Bukhari dan Muslim);

5. Jangan membanyakkan tidur pada siang harinya dan makan pada malamnya, bahkan bersederhanalah pada kedua-duanya bagi menyelami kejerihan lapar dan dahaga. Dengan demikian sanubarinya terkawal, keinginan nafsunya kurang dan hatinya ceria. Itulah rahsia dan intipati puasa yang perlu dicapai;

6. Jauhkan diri daripada mengikut dorongan nafsu ketika berbuka dengan beraneka jenis makanan yang lazat-lazat. Sebaik-baiknya adat makannya sama sahaja pada bulan puasa dan bulan-bulan yang lain. Penggemblengan diri dalam mengurangkan tuntutan jasmani dan keinginan perasaan memberikan kesan yang positif terhadap kecerahan hati nurani yang amat dituntut terutama pada bulan Ramadan.

7. Tidak menyibukkan diri dengan urusan duniawi pada bulan Ramadan, bahkan mengambil kesempatan bagi beribadat kepada Allah dan mengingati-Nya sebaik mungkin. Justeru, dia tidak melakukan perkara duniawi melainkan sekadar keperluan hariannya atau kepada mereka yang berada di bawah tanggungannya. Demikian yang selayaknya dilakukan pada bulan Ramadhan yang mulia ini sama seperti pada hari Jumaat yang sepatutnya dikhususkan bagi amalan akhirat;

8. Mempraktikkan amalan sunah seperti segera berbuka apabila masuk waktunya, berbuka dengan buah tamar (kurma) dan jika ia tiada memadailah dengan segelas air serta melambatkan makan sahur.

Nabi s.a.w. berbuka dahulu sebelum Baginda mengerjakan solat Maghrib. Sabda baginda: Umatku sentiasa berada dalam keadaan baik (berkat) selama mana mereka mempercepatkan berbuka (apabila masuk waktunya) dan melambatkan makan sahur. (Riwayat Bukhari dan Muslim);

9. Menyediakan makanan berbuka kepada orang yang berpuasa sekalipun dengan beberapa biji tamar atau segelas air. Sabda baginda s.a.w.: Sesiapa yang menyediakan makanan berbuka bagi orang yang berpuasa baginya ganjaran seumpama pahala orang yang berpuasa tanpa mengurangi sedikitpun pahalanya (orang yang berpuasa). (Riwayat al-Baihaqi dan Ibnu Khuzaimah)

10. Memenuhi malamnya dengan amalan sunat seperti solat terawih, witir dan sebagainya. Adalah dinasihatkan kepada para imam supaya tidak mempercepatkan solat terawihnya seperti mana amalan kebiasaan di masjid dan surau.

kelebihan bulan Ramadhan..

dalam bulan RAMADHAN al MUBARAK ni..bnyak kelebihan2 yg mgkin ade yg kte tahu, ade yg kte x tahu..so.. meh.kte share sme2 info ni..

1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-

4. Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Sembahyang yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar). Telah berkata Abu Hurairah : Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: Wahai Rasulullah! adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah? Baginda S.A.W bersabda : Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah(Islam).-Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim, dan Baihaqi-

5. Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. -Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi

hepi a month lovey2..


susah btol la nk dpt die dlu.. sbb org pnye. n now, he's mine already.. arini da genap da sebulan ktorg officially coupled. (to be exactly 18hb br la genap). tp ape aku kesah, sbb bile die ajak aku kapel pon aku da rse mcm tu even aku x bg jwpn lg..

emm..sonok x tkire wktu tu. hehe..bes woo..tp aku da lupe la cr nak couple.. sory syg, kalo ade terkasar2 bhasa n perbuatan. die kate aku da brubah..jd kurang caring kat die..hohoho.. em..i think there's nothing changing. ye la kan..kite mmg x rse ape2.. die nmpak la ape yg brubah..hee~

selama sebulan ni, aku da detect da perangai die..yg kdg2 amat la comel dan kdg2 bole jd bnd yg menjengkelkan..hahah..

>die ade scent yg bes..and i like his scent linger on me..
>pemarah...bile die lapar..
>x suke tggu2 org..
emm,,ade skali tu, ptg tu die nk g futsal, aku tlmbat trun,bole plak die nk blik umah die..aduh..kalo dekat x pe gak..
>suke mrumitkan keadaan yg simpe
>sdaya upaya mbuatkan aku gmbira even aku slalu buat perangai..hoho..
>lawak..ade je something yg die nk bt bnde tu jd kelakar..
>otak usahawan
>nak aku kurus sbb die nk bg suar..
>suke bt muka comel yg mbuatkan aku x bole resist die..
>bole jd kwan, abg, n kekasih bile2 mse..
>loyal kat kwan2 die..
- da lme x kontek pon. bole lg g jmpe kat bazaar rmadhan..

ini je serba sedikit pasal die..hehehe..aku x bole pk lg sbb mata mgantok,tdo lmbat, preparation ntok test td..

ntok si die, sy syg awak bnyak sgt. lebih dr ape yg awak rase n tahu, dr sblom lg kite kapel.
i hope that this will be last forever ever ever n ever..eheh~ thanx for all the sweet time we spent together dlm mse sbulan ni..

hepi a month lovey2 honey!!

syg awak!!!!!!

Friday, August 13, 2010

just a little to not over HIM!!???

i believe that everyone has their unforgettable first love, no matter in what age they experienced. usually we hope that something that we hold lasts for forever..but things getting upside down and you have to let the love goes. well, first love is very hard to forget as the boy or girl has thought you the meaning of love. and you even planning your future with him. loads of jokes, and sweet memories of the times you spent together.
now that's over and you are scared that you will never be able to find someone to replace him. don't be silly!!! there's a lot of people out there still waiting for your precious love and will appreciate you thousand times than the brat!!
well...for those who are still not over it, here are some tips for you..

1. cut off all your communication with you ex..
- don't ever contact him by any means of communication!! i know it is a lil bit hard..but you have to!!
2. do not remember all the sweet times you spend together..
- you must think what did u hate about him the most. Think about all the pain he caused you.
3. cry..
- it can help you calm and letting go all of the burden.
4. dont sit alone
- get along with you friends and explore the world with them.
5. do not ask your friends about him anymore
6. hit 'em up with your style!
- get new haircut!! get new outfit from the store and the latest fashion on your body. prove them you are HOT and can attract anyone BETTER than him!!
7. do not be a moron to think that u cant love somebody else like you love him..
8. avoid saying or thinking that u'll never forget about him. as long as you bear it in mind, this will NOT OVER!!!
9. If you know their passwords to their email/Myspace/Facebook/etc., resist the temptation to go into their accounts.


and lastly..

NEVER CRY FOR THOSE WHO ARE NOT CRYING FOR YOU

GOOD LUCK!!


Tuesday, August 10, 2010

feeling like this today?


rase mc ni x arini?? nk melepek je ats tilam..? mklumlah first day pose.. haha..sonok jgk kalo dpt juin die ni..

ice island..



gambar di atas adalah imej satelite dr 1 glasier di Greenland, yg dinamakan Petermann. Ia adalh 4x besar daripada saiz Manhattan (sz manhattan=87.5km2). pergh besor gile.. drb le dgn 4. saintis kate, mybe ini adalah salah satu pecahan glasier yg terbesar dlm sejarah. menurut Andreas Muncheow, seorg saintis kat Universiti Delaware, ais ni mmpu mnyalurkan air selama 120hr kepada rkyat US.
seperti glasier lain..petermann ni da mule mncair sejk bbrapa thun dulu..
so...ini mgkin salah satu kesan drpada global warming.. skarang ni suhu bumi pun da semakin tggi dr thun2 dlu.. so, marile kte sme2 kurg kan penggunaan barg2 yg bole mningkatkan lg suhu bumi ni. tnam la pkok bnyak.. then yg penting..recycle!!

reference..National Geographic website. ice island breaks off greenland, bigger than manhattan by Cristine Dell'Amore.

Sunday, August 8, 2010

test..then new achievment..

ari ni dpt markah tes navigation by CAPT APANDI..hohohohoh.. aku dpt 66 je..adus.. 4 lg nak g ke 70% nk pass COC.. die kate nk buat retest.. hu..bnde tu da la bnyak calculation.. slah north ke west ke, da salah 1 soklan sume.. mnakutkan..
ade jgk yg fail..xpe..cube lg!!
new achivement aku..haha..tgok la blog ni..da jd mcm blog girly2.. and aku da pndi buat mnatang header kat ats ni.. sume ni diilhamkan lepas aku tgok blog KAK SHA..heheh.. amek nekground ni dr dotty dot dot background kot..

cntik x??

Friday, August 6, 2010

kasih sayang.,~

pada suatu hari d suatu sekolah, seorg murid bertanya pada guru, ketika guru itu sedang mengajar tentang kasih sayang.


"cikgu, mcm mana kita nak plih seseorg yang terbaik sbg seseorg yg kite syg? Mcm mana juga kasih syg tu nak berkekalan?"

lalu cikgu tu menjawab, "ok, kamu ikut ape yg ckgu suruh. kau pergi kepadang da n berjalan ats rumout smbil memandang rumput depan kamu. Pilih yg paling cntik tanpa menoleh kebelakang lagi walau sekali. lepas tu, bawa rmput tu ke kelas."

Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pon di tangannye. cikgu bertanya kenapa tiada rumput yg dipilih?

pelajar menjawab, "Td masa sy berjalan, sy carilah rumput yg paling cantik. mmg ade bnyak yg cntik, maka sy pon bjalan lg ke depan, cari yg pling cntik tnpa menoleh ke belakang. tp smpai di hujung padang, sy x jmpe pon yg paling cnik. Mgkin ade yg diantara belakang tu yg cntik, tp da ckgu kate jgn menoleh ke belakang, jd tiadalh rumput yg sye petik."

"ya, itulah jawapannya. Maknenye apabila kite telah berjumpa dengan seseorang yg kite syg, jgn kite mncari yg lebih baik dari itu.kite patot menghargai org di depan kite dgn sbaik-baik nye.Jgn menoleh ke belakang lg kerna yg berlaku tetap berlaku. dan ingatlah org yg kte syg tu la org yg terbaik dan paling cantik," jwab ckgu tersebut.

so, kepada sume2 yg rase mcm menyesal ats ape yg jadi, jgn la rse mcm tu. kite da pilih yg terbaik intuk kita. dan kita lah yg terbaik ntok die..

awak..sy x mnysal pon plih awak..xpenah tlintas pon kat kpale..


sy syg awak~

Pixie Lott - 'Cry Me Out' (Official Video)



Pixie Lott - Cry Me Out lyrics | LyricsMode.com

Thursday, August 5, 2010

unpredictable and bit of disappointed~

ok.. i admit im an unpredictable people.. org yg paling kepala angin kat umah aku..
bntai je sape2 aku. even bole cubti adik aku smpi mlalak2 sebab nk tgok tv, peduli ape aku.. tv tu aku tgo dr pg.. mampos la sape nk kaco.
mlm ni teserlah lg sifat aku yg org mmg x akan phm dan aku pon smpi bile2 x phm kot.. yeah..it is UNPREDICTABLE. jap elok.. then, dalam 1 saat je aku bole jd sorg yg amat ditakuti. bnde simple je pon aku bole trase. bkn waktu2 ABC je..sume wktu bole jd gtu. slelaunye org nak kaitkn bnde ni dgn PMS,, tp aku x..setiap mse ade. evryday bole jd.. bole buat sstu yg di luar dugaan. jiwa kacau bila ade somting yg x tnteram. muka masam..ckp pon xnak..then nak buat bnde sume sorg2 aritu. bnde ni normal ke..huu~.. aku pon cuak hgk bnde ni.. aku rse la..perangai bapak aku ni aku ikot..haha..
kalo nk ckp pasal disappointed plak..emm.. bnde ni la yg mnyebbkan aku jd mcm kat ats tu. unpredictable. "die" pon kate aku mcm tu. ni nk cte pasal kuciwa. lebih tepat lg..terase.. terkilan bole kot. sedih.. then trus ilang mood aku.susah sgt ke nk bgtau yg ktorg ni in relationship. sigh~ len la kalo die tu pwe org.. xkan nk heboh2 pasal keksaih gelap. ak trase jgak.. tbe2 je rse rndah dri. ye la..xle hebat mne aku ni.. smpi aku da rse die malu bile kwan dgn aku..huhu.. aku consider la kalo die nak jg ati org len lg.. hbes kat sni ni mcm ne.. aku nk sume org tau, yg die aku pnye. n xde sape da bole kaco die lpas ni.. lantak la die nk buat pe pon.yg penting diorg2 tau yg aku die punye n die aku pnye.
ha..da bebelit da ni.. hehe.. terase woo..~ so..aku diam je la..dan protes melalui hati dan perlakuan..

....

em..aku x tau nk letak ape title tu.. so full stop je la tjuk nye.. huu~ minggu ni agak memenatkan jugak.. tdo lmbt sebb kelam kabut dgan assignment, test and so on. latest, tgah work on proposal ntok field trip. esok plak..kelas batal..hu..sonok jgak..bole tdo smpi ptg..hahaha..da kebiasaan da tu. td kuar jalan2 dgn amin n peng. g kt. meriah btol arini.. ujong mggu la katakan, then singgah kat pantai UMT sebab amin nak main buai.. emm..sian.. kecik2 dlu x bpeluang..hoho..
skang ni..idup aku mcm sonok. diserikan lg dengan org yg tsayang..hehe~ tggu le seminggu lg..cukup le ulangbulan relation ktorg.. hehe..
em..sni je kot..da x tau nk tlis ape.. c u next time...