Skip to main content

BUAT PEDOMAN BERSAMA.


Jika kamu memancing ikan.... Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu.... Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.... Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga ......... Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang... Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja.... Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu....

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu.... Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang.... Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya.... Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa.... Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya. Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.. Terlalu ingin mengejar kelezatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU... Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang ain Kamu juga yang akan MENYESAL....

Comments

Popular posts from this blog

for this one year and until forever

awak,  for this one year and until forever,  i still remember you held my hand when we were in your car i still remember how we wished each other good night and good morning
i remember the night when i held your hand for the first time
remember the terkedu time i remember the night when i kissed you your lip is sweeter than the sweetest candy
always sweeter
for this one year and until forever,  i love to see you walking  i love to put my head on your shoulder it is the most comfortable place in the universe i like your body scent i like your well carved eyebrow
i like your ear i like your small nose until i think i want to chew it i like your long finger even they are sweating your palm is so big until my hand disappeared in it you are so cute until i want to punch you in the face for being so adorable
there is no night i sleep without thinking of you
 you are in the distant though we are so close.  too far for me to held you tightly in my arms even you are standing near
it is so emb…

18 Ramadhooonn

Last two weeks received a good news, Interview PTD berjaya. and 16th July nanti lapor diri kadet PTD. Rezeki bulan ramadhan.
Well not much happened this few past months.  Cuti dua minggu sebab p UK adik konvo. masa tu lah tau pasal result. Tu pun azimah yang cek kan, Pastu mula lah xde mood nak makan.
Alhamdulillah, kesabaran aku di johor ni akhirnya mendatangkan kebaikan dalam hidup aku. Selalu berdoa dah taknak duduk johor atas semua benda yang terjadi.  Selalu berdoa so that aku boleh lupakan apa yang terjadi.  So, nilah masanya kot, aku berhijrah.
Sayang, nak tinggalkan semua orang kat sini.  Semua yang sakit, semua yang menggembirakan. All the bittersweet. Kat sini aku belajar untuk tidak cepat menyerahkan hati aku.  Belajar untuk terima yang tak semua sukakan kita. Not all the things will turn out as what we want it to be. Belajar yang masih ada lagi kawan yang akan stay behind you even they are tired of your dumb and stupid decision. Sedar yang sebenarnya ade orang yang sayang…

berseri seri

the tears are on my mind, nothing is rhyming.